Lely: compleet assortiment producten en diensten

Lely levert een compleet assortiment producten en diensten in de agrarische sector. Van ruwvoederwinning tot geautomatiseerde voersystemen, stalreinigers en melkrobots. Gerben Buijs, Area Sales Manager, vertelt.

Lely Nederland

“Lely Nederland is verantwoordelijk voor de distributie en service van alle Lely producten in de Benelux en Zwitserland. Lely wil haar klanten laten uitblinken in prestatie, zodat zij hun doelen kunnen bereiken. Het is van groot belang dat het aangeschafte systeem niet alleen technisch goed werkt maar ook dat het bedrijfsmanagement aansluit bij het product. Daarom trainen en coachen wij onze Lely centers en dealers ook op boerderijmanagement, zodat zij goed advies aan melkveehouders kunnen geven.”

“De agrarische sector is volop in beweging. Kennis delen is belangrijk voor de vooruitgang van de sector. Met de partners van Dairy Academy Oenkerk is op alle fronten kennis beschikbaar. Die kennis wordt gebundeld om ambitieuze doelen te halen. Bijvoorbeeld het reduceren van arbeid. Momenteel vernieuwen we de melkrobots op het melkveebedrijf in Oenkerk. Met de komst van de nieuwe melkrobots realiseren we ook een separatieplan voor koeien waardoor forse besparing op arbeid wordt gerealiseerd. Zo zoeken we steeds naar maatregelen waarmee het melkveebedrijf efficiënter kan worden gemanaged.”

Kennis toepassen

“De theorie- en praktijkkennis die bij Dairy Academy Oenkerk verkregen wordt, kunnen melkveehouders vaak direct op hun eigen bedrijf toepassen. We delen deze kennis bijvoorbeeld via workshops. In februari hebben we een workshop ‘oriëntatie robotmelken’ georganiseerd. Momenteel zijn we in gesprek over vervolgworkshops.”

Toekomst van de melkveehouder

“Door nieuwe wetgeving wordt meer aanspraak gedaan op het vakmanschap en ondernemerschap van melkveehouders. Efficiëntie was al belangrijk, maar zal in de toekomst nog belangrijker worden. Het aantal kilogrammen melk per kilogram fosfaat is een nieuw kengetal geworden. Ook de meningen van politieke partijen en burgers over de agrarische sector zullen in de toekomst meer invloed hebben. De uitdaging is om zo efficiënt mogelijk te ‘boeren’, op een manier die maatschappelijk draagvlak heeft en sociaal verantwoord is voor de melkveehouder en zijn gezin. Sensoren, data en samenwerken met goede adviseurs gaan voor melkveehouders steeds belangrijker worden.”